5 vardagstips – hur ni förbättrar er parrelation

Kärleken är blind, det har vi alla hört. Och visst kan det kännas som att man bara såg allt som var bra och förbisåg det lite mindre bra under den underbara perioden då allt var nytt och ni var nyförälskade? Så, hur gör man när den rosa slöjan har försvunnit från ögonen och relationen helt plötsligt inte är så där … enkel? Men, precis som vi också har hört: kärleken övervinner allt.

Bildkälla: Familjerådgivningen, Vansbro

 

Att man vill förbättra sin relation behöver inte innebära att relationen redan har hunnit bli katastrof. Det kan handla om små saker i vardagen som helt enkelt kommer att förebygga en eventuell katastrof i framtiden, och göra ert förhållande starkare. De flesta av oss är inte experter på parrelationer, utan kan behöva ett och annat tips. Så, här har ni 5 vardagstips på hur ni förbättrar relationen:

 

1. Sluta ta varandra för givet

Det är lätt att falla in i ett mönster där man börjar ta sin partner för givet. Det kan vara småsaker så som att ta för givet att den som kommer hem först ska laga middagen åt den som kommer hem sist, eller större saker så som att ens partner alltid kommer att älska en. Men blir förhållandet ohälsosamt så finns det en stor risk att ens respektive väljer att lämna en, så det är viktigt att bibehålla en hälsosam relation genom att inte ta varandra för givet. Börja prata med varandra om vad ni förväntar er av varandra, och vad ni själva vill – kommunikation är A och O i ett förhållande!

 

2. Bli bättre på att kommunicera

Som sagt, kommunikation är A och O i alla förhållanden – inte bara romantiska. Dålig kommunikation är ett vanligt problem i många förhållanden, och det behöver inte bara handla om bristande verbal kommunikation utan även kroppsspråk och ansiktsuttryck. Du känner säkert igen situationen med när någon säger ”nej, det är lugnt” och visar ganska tydligt i ansiktet att det inte är det, och att det slutar i ett bråk. ”Min partner lyssnar aldrig på mig” är ett vanligt tecken på kommunikationsproblem. Det kan vara svårare än vad man tror att börja kommunicera med varandra, så var inte rädda för att söka hjälp hos en expert.

 

3. Läs mellan raderna

Att bråka med sin romantiska partner är inte samma sak som att bråka med en främling: en främling känner dig inte och fokuserar på det nuvarande problemet, medan ett bråk med din partner kan vara grundat på flera års bagage av smärtor, ilska och ouppfyllda förväntningar. Därför är det bra att börja ”läsa mellan raderna” och fundera på om ni verkligen bråkar om att tvätten inte blev upphängd eller om det är något annat, lite djupare, som ligger och gror på ytan? Det blir förhoppningsvis lättare att lösa situationen när ni vet vart problemet egentligen ligger.

 

4. Visa intresse för varandra

Har ni slutat ställa varandra frågor om hur den andres dag har varit? Har ni slutat ge varandra komplimanger? Då låter det som att ni har slutat visa intresse för varandra. Detta kan enkelt lösas genom att helt enkelt börja visa intresse för varandra igen och på så sätt bekräfta varandra. Om du är den som känner dig obekräftad av din partner, så kan du antingen säga det rakt ut, eller själv börja ge din partner komplimanger och på så sätt få med din partner på samma bana.

Kärlekspar håller om varandra

Visa intresse för varandra och upskatta de små sakerna i vardagen. Bildkälla: pxhere

5. Uppskatta de små sakerna i vardagen

Det är lätt att sluta uppskatta de små sakerna i vardagen, till exempel, när vi säger ”god morgon” till varandra eller ger varandra en kram innan vi går och lägger oss. Det här kan verka som små saker, men i själva verket kan de vara de allra viktigaste för oss. Genom att börja uppskatta dessa saker igen så kommer ni känna er mer sedda och uppskattade, vilket är en viktig del i att fortsätta känna sig nära varandra.

 

Läs och lär dig mer

Det finns mängder av resurser för de som vill förkovra sig i ämnet. En del förvisso på engelska, men kärleken är ju densamma oavsett var man kommer. Vi kan rekommendera följande sajter för dig som vill veta mer.

Lycka till och ta hand om varandra!