5 anledningar till varför du inte går upp i vikt

Det diskuteras flitigt i alla sorters medier och plattformar om hur man bäst går ner i vikt – allt från olika dieter till hur man ska gå minst 10 000 steg om dagen eller sätta upp ett träningsschema. Och det stämmer visserligen att många kämpar med att gå ned i vikt, men det är många av oss som även kämpar med att gå upp i vikt.

Det finns flera vanliga anledningar till varför du inte går upp i vikt. Det varierar från person till person och kan vara allt från genetiskt svårigheter till mentala svårigheter. I det här inlägget kommer vi gå igenom de 5 vanligaste anledningarna varför man inte går upp i vikt, vilka är:

  • Hypertyreos
  • Typ 1-diabetes
  • IBD (inflammatorisk tarmsjukdom)
  • Ätstörningar
  • Mediciner och behandlingar

Om du bara vill läsa om hur man går upp i vikt på ett hälsosamt sätt rekommenderar vi att gå in på www.hur.se där det finns flera bra tips och råd.

1.      Hypertyreos

Hypertyreos innebär att du har ett överskott av sköldkörtelhormon i blodet, och sköldkörtelhormonet hjälper till att reglera ämnesomsättningen i kroppen. Personer som lider av hypertyreos brukar ha en hög ämnesomsättning och därför förbränner kroppen mer kalorier under dagen än vad den egentligen behöver. Oftast hjälper det inte att bara äta rätt för att gå upp i vikt om man har problem med sköldkörteln, utan man behöver även rätt medicinering.

2.      Typ 1-diabetes

Personer som lider av typ 1-diabetes har slutat tillverka insulin i kroppen, vilket betyder att dessa personer får alldeles för mycket socker ut i blodet. Insulin är ett hormon, och detta hormon reglerar även glukosen i kroppen. Om typ 1-diabetes inte behandlas så bildas höga nivåer av glukos i kroppen, som sedan avsöndras i urinen. Det är detta som leder till oönskad viktnedgång.

3.      IBD (inflammatorisk tarmsjukdom)

IBD är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som kategoriseras som inflammatoriska tarmsjukdomar. Ett exempel på dessa sjukdomar är Crohns sjukdom, och Crohns sjukdom kan orsaka viktsvårigheter, både att gå upp i vikt eller att behålla den vikten man har. Lider du av en inflammatorisk tarmsjukdom så finns det en risk att du måste begränsa dig till vad du kan äta och hur mycket som du kan äta, samt löper en hög risk för diarré, och allt det här är stora faktorer för viktminskning.

4.      Ätstörningar

En vanlig orsak till varför man inte går upp i vikt är att man lider av någon form av ätstörning. Detta är en mental sjukdom som sätter fysiska spår så väl som psykiska. Det finns flera olika sorters ätstörningar, vissa utan namn, men de mest extrema är anorexia och bulimi där personen svälter sig själv för att gå ned i vikt. Personer som lider av, eller har blivit frisk ifrån, anorexia kan förlora förmågan att gå upp i vikt helt och hållet, och för någon som lider av bulimi så kan det vara svårt att behålla tillräckligt med kalorier för att behålla sin vikt.

5.      Mediciner och behandlingar

Det finns vissa mediciner och behandlingar som kan orsaka illamående, kräkningar, diarré eller minskad aptit vilket gör det svårt att behålla sin vikt. Exempel på detta är antibiotika och kemoterapi. Det är vanligt att personer som genomgår till exempel kemoterapi har svårt att behålla sin vikt under behandlingen, och går ner mycket i vikt.

Vad ska jag göra för att gå upp i vikt?

Vad kan du då göra för att gå upp i vikt? För ibland kan det vara så att du helt enkelt har svårare att gå upp i vikt än andra, utan att lida av en genetisk sjukdom eller av en ätstörning. Det finns flera viktiga faktorer som du ska tänka på, till exempel på vad du ska äta och hur mycket du ska äta. Du kan även träna för att bygga muskler och på det sättet gå upp i vikt. Mer om hur man går upp i vikt på ett hälsosamt sätt kan du läsa om här.

Bildkälla: Everydayhealth.com

Att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt innebär oftast att göra förändringar i sin livsstil, till exempel vad man äter och hur mycket man rör på sig. Det gäller att hitta en bra balans mellan dessa och hitta sätt som passar för en själv.

Kom ihåg att uppsöka en läkare om det inte går att öka i vikt genom att ändra på din livsstil. Det kan vara någon av de genetiska orsakerna som vi gått igenom i detta inlägg som kan vara problemet, och då är det viktigt att du får den behandling som du behöver!

Bildkälla försättsblad: OrandaStyle